„Zdrowie człowieka tkwi od pokoleń w tym co ma w głowie i co na stole”
Prof. Jan Gawęcki

Bardzo miło nam ogłosić, że Maria Artymiak uczennica klasy III B w Zespole Szkół Ogólnokształcących w Głubczycach, zdobyła tytuł finalisty w centralnym etapie jubileuszowej XXV Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności


Historia olimpiady ma kilkudziesięcioletnią tradycję i stawia sobie za cel rozwijanie zainteresowań uczniów i nauczycieli problemem żywienia, upowszechnianie wzorców racjonalnego żywienia i promocję zdrowia oraz tworzenie dla zdolnej młodzieży możliwości ogólnopolskiej rywalizacji w tym obszarze wiedzy.

Przewodniczącym Komitetu Głównego Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności jest dr n. med. Adam Grzegrzółka – dyrektor Zespołu Szkół nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie oraz gościnnie prof. dr hab. Jan Gawęcki. Zgodnie z wcześniejszą zapowiedzią tematem wiodącym tegorocznej edycji olimpiady była: Cukrzyca – jedna z najbardziej rozpowszechnionych chorób dietozależnych oraz jej związki z żywnością, żywieniem i stylem życia.

Zawody mają charakter trójstopniowy: etap I szkolny (zawody I stopnia), etap II okręgowy (zawody II stopnia) i etap III centralny (zawody III stopnia). Zainteresowanie wśród naszej młodzieży i chęć wzięcia udziału w olimpiadzie jest ogromne. Uczniowie, jak co roku, przygotowują się merytorycznie do tej rywalizacji pod kierunkiem pani mgr Beaty Seń.

Zawody I stopnia odbyły się w naszej szkole stacjonarnie 19 października 2020 r. i polegały na rozwiązaniu testu pisemnego, opracowanego przez nauczyciela przygotowującego uczniów do tej olimpiady. Do etapu okręgowego zakwalifikowały się dwie uczennice z najwyższym wynikiem testu: Maria Artymiak z klasy III B i Amelia Mikler z klasy II B.

Eliminacje okręgowe, ze względu na panującą sytuację pandemiczną, zostały zorganizowane 4 grudnia 2020 r. w formie on-line na platformie Centrum Egzaminów Testowych Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego. Polegały na rozwiązaniu testu, na który składały się zadania z tematyki wiodącej i zadania z zakresu gastronomii, żywności i żywienia. Do etapu centralnego zakwalifikowała się Maria Artymiak, spośród 5 tys. uczestników olimpiady z całego kraju.

Po pierwszej części pisemnej zawodów III stopnia (centralnych) przeprowadzonej 11 marca 2021 r. w formie on-line na platformie Centrum Egzaminów Testowych PUM, nasza uczennica znalazła się na liście 30 osób zakwalifikowanych do drugiej części zawodów centralnych, która odbyła się już w formie stacjonarnej z zachowaniem reżimu sanitarnego w dniach 18-19 marca 2021 r. w murach Zespołu Szkół nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie.

Część praktyczna eliminacji centralnych obejmowała wykonanie zadania polegającego na przeprowadzeniu procesu technologicznego określonej potrawy, zaplanowaniu i ocenieniu żywienia dla określonych osób oraz zaprezentowaniu techniki serwowania określonego dania.

Na zakończenie tegorocznej edycji olimpiady zostały uroczyście wręczone nagrody i dyplomy laureatom i finalistom oraz podziękowania nauczycielom za wyróżniające przygotowanie uczniów.

ZSO im. A. Mickiewicza w Głubczycach

Poprzedni artykułOferta Wojska Polskiego dla absolwentów szkół średnich
Następny artykułSą pieniądze na studium wykonalności linii kolejowej
Wydarzenia, newsy, wywiady, fotorelacje z gminy Głubczyce. Portal współpracuje z miesięcznikiem "Głos Głubczyc" i TV Pogranicze. TwojeGlubczyce.pl to Twój portal regionalny! Jeśli masz informację o ciekawym wydarzeniu, napisz! kontakt@twojeglubczyce.pl tel.: +48 600 806 804