Mity żywieniowe w bibliotece

0
Mity żywieniowe XXI w. / © fot. M. Kitka

W piątek 10 lutego 2017 r. w czytelni Biblioteki odbyło się spotkanie z panią Aliną Babińską – doradcą żywieniowym


Uczestnicy prezentacji dowiedzieli się wielu ciekawych i przydatnych informacji dotyczących żywienia. Pani Alina wyczerpująco odpowiadała na zadawane pytania oraz podpowiedziała jak zmienić swoje nawyki żywieniowe.

Można było dowiedzieć się m.in., że głównym winowajcą otyłości są cukry a nie tłuszcze, które dodatkowo powodują w całym organizmie stany zapalne powodujące miażdżycę. Tłuszcze, a szczególnie te naturalne i na zimno, są jak najbardziej pożądanymi produktami w naszym jadłospisie. Unikać należy jednak smażenia na tłuszczach źle znoszących obróbkę termiczną a wybierać te, które do tego się nadają.

Poruszono także kwestię zakwaszenia organizmu i jego wpływie na cały ustrój. Równowaga kwasowo-zasadowa leży u podstaw zdrowia i dobrego samopoczucia. Jak ważne jest odpowiednie zakwaszenie żołądka (nie mylić z zakwaszeniem organizmu!) mogą zauważyć osoby szczególnie podatne na choroby skóry.

Z pewnością nie jest to jedyny wykład Pani Aliny, która dzieli się chętnie wiedzą z zainteresowanymi. Chętnych do kontaktu z Panią dietetyk, odsyłamy do danych poniżej:

 Zadzwoń +48 663 959 184
@babinskaalina

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Wprowadź swoje imię

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.