Olej kokosowy – czy warto spożywać?

0

Coraz częściej na półkach sklepowych obok olejów i tłuszczy można zauważyć egzotyczny jak na polskie warunki – olej kokosowy


Swą białą barwę przyjmuje będąc w stanie stałym już w pokojowej temperaturze (< 24°C). Powyżej tej temperatury rozpuszcza się i jest bezbarwny, podobnie do wody.

Swą popularność zyskał dzięki łatwości przechowywania, właściwościom kosmetycznym, zdrowotnym i wysokiej odporności na obróbkę termiczną. Przyjrzyjmy się mu nieco bliżej.

Olej kokosowy powstaje w wyniku tłoczenia miąższu kokosa. Na rynku możemy znaleźć olej kokosowy rafinowany i nierafinowany – extra virgin. Ten pierwszy jest określany jako „bezzapachowy”. W przypadku drugiego możemy wyraźnie wyczuć przyjemną woń kokosa. Olej kokosowy nierafinowany oprócz pięknego zapachu oraz śnieżnobiałego koloru posiada dobroczynne właściwości wpływające na organizm człowieka.

 

PORÓWNANIE

OLEJ KOKOSOWY NIERAFINOWANY OLEJ KOKOSOWY RAFINOWANY
– śnieżnobiały kolor

– posiada zapach kokosa

– zdecydowanie wyższa cena

– zawiera witaminy

– posiada właściwości bakterio-, wiruso- i grzybobójcze

– temperatura dymienia 177°C

 

– zazwyczaj kolor lekko przybrudzony

– bez zapachu

– niższa cena

– pozbawiony witamin podczas procesu rafinacji

– brak właściwości bakterio-, wiruso- i grzybobójczych

– temperatura dymienia 204°C

 

Dlaczego jest taki dobry? Poznaj sekret

Swoją wyjątkowość olej kokosowy zawdzięcza średniołańcuchowym kwasom tłuszczowym (MCT), które szybko są metabolizowane przez organizm i przekształcane w energię. Olej kokosowy świetnie nadaje się dla osób trenujących i aktywnych, gdyż MCT wspierają wykorzystanie glukozy głównie przez tkankę mięśniową oszczędzając tym samym zapasy glikogenu z wątroby. Nie odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej w organizmie dodatkowo przyspiesza metabolizm i reguluje wypróżnianie, co pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami.

Zalecany jest w chorobach, gdzie zaburzony jest metabolizm tłuszczu. Poprawia wchłanianie wapnia, magnezu i innych składników odżywczych za sprawą obecnych antyoksydantów, korzystnie wpływa na trawienie i witalność. Posiada również właściwości antybakteryjne, antygrzybiczne i antywirusowe. A co najważniejsze olej kokosowy jest bogaty w witaminy B1, B2, B3, B6, C, E, kwas foliowy, potas, wapń, magnez, żelazo, fosfor i cynk.

Obróbka termiczna

Podczas rafinacji jak powszechnie wiadomo produkty tracą swoje pierwotne właściwości głównie za sprawą wysokiej temperatury jak i stosowanych substancji chemicznych m.in. heksanu. Olej kokosowy rafinowany jest zdecydowanie tańszy od oleju tłoczonego na zimno i najczęściej to właśnie ten aspekt zachęca konsumentów do zakupu oleju rafinowanego. Traci jednak witaminy, właściwości bakteriobójcze, wirusobójcze i grzybobójcze. Olej kokosowy z racji swojego składu, czyli przeważającej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych (NKT) jest stabilny termicznie nie jełczeje i nie utlenia się tak szybko podczas poddania obróbce termicznej, co zapobiega powstawaniu przewlekłych stanów zapalnych w organizmie ze względu na brak powstawania tłuszczy TRANS.

Który olej kokosowy zatem kupić?

Polecam dwa rozwiązania, czyli kupić zarówno olej kokosowy nierafinowany jak i rafinowany.

  • ROZWIĄZANIE EKONOMICZNE – do pieczenia, smażenia wszelakiej obróbki termicznej stosować olej kokosowy rafinowany, gdyż jest stabilny termicznie, posiada wyższą temperaturę dymienia (204°C), a poza tym jeśli olej kokosowy extra virgin poddamy wysokiej temperaturze to i tak stracimy właściwości antybakteryjne, antygrzybiczne, antywirusowe, a większość witamin zostanie zniszczona.
  • ROZWIĄZANIE ROZSĄDNE – stosowanie oleju kokosowego extra virgin do dań i posiłków bez poddawania wysokiej temperaturze, czyli np. koktajli/smoothie, sałatek (delikatnie podgrzewając tylko do roztopienia oleju), zup, mięs i innych dań na ciepło przed samym podaniem.

Olej kokosowy nierafinowany ma szerokie zastosowanie nie tylko w kuchni (o czym szerzej w innym artykule), ale do produkcji preparatów kosmetycznych, balsamów, żeli, maseczek na włosy, gdyż posiada właściwości nawilżające naskórek, działa bakteriobójczo, grzybobójczo na rany, a dodatkowo stosowany jest także do wybielania zębów.

Podpowiedź na naturalne wybielanie zębów –> ½ łyżeczki oleju kokosowego włóż do buzi i płucz minutę – dwie. Czynność powtarzaj codziennie, a różnicę zauważysz już po kilku dniach.


Bibliografia:

Krygier, M. Wroniak, K. Dobczyński, I. Kielt, „Charakterystyka wybranych rynkowych olejów roślinnych tłoczonych na zimno”, 1998

Cichosz, H. Czeczot, „Stabilność oksydacyjna tłuszczów jadalnych – konsekwencje zdrowotne”, 2011

Click to access tpr.pdf

 

Alina Babińska

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Wprowadź swoje imię

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.