Sukcesem uczniów naszej szkoły zakończył się konkurs kulinarny pt. „Kurczak w domu i szkole nie tylko w rosole” organizowany przez Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Łosiowie i Krajową Federacje Hodowców Drobiu i Producentów Jaj


W dniu 17.12.2015 r. w Brzegu, w oddziale Pułku Saperów odbyła się Biesiada Wigilijna, podczas której został rozstrzygnięty konkurs na potrawy z drobiu. Rywalizacja odbywała się w dwóch kategoriach: „Pierś z kurczaka na świątecznym stole” i „ Podroby z kurczaka w świątecznej odsłonie”. Krzesimir Junka zdobył II miejsce, wykonał „Świąteczny zawijaniec drobiowy”, który podał z sosem żurawinowym. Zawinął pierś z kurczaka z żurawiną i morelą, a następnie obtoczył mięsem mielonym drobiowym i upiekł. Natomiast Dawid Bernacki startował w drugiej kategorii. Wykonał „Świąteczną wątróbkę z sosem chrzanowo-jabłkowym” i otrzymał I miejsce w swojej kategorii. Dawid połączył wątróbkę z rodzynkami, jabłkiem i pomarańczą z odrobiną miodu. Obaj panowie są uczniami klasy II G i byli przygotowywani do konkursu przez mgr inż. Elżbietę Juszczak.

W Biesiadzie uczestniczył także dyr. Bogusław Chochowski i kierownik kształcenia praktycznego Zofia Bancala oraz uczniowie klasy I G i II G.

Źródło: Materiał nadesłany na kontakt@twojeglubczyce.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Wprowadź swoje imię

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.