26-27 listopada 2015 r. w naszej szkole po raz kolejny odbyło się seminarium „Od pola do stołu”


Współorganizatorem imprezy była ARR oddział terenowy w Opolu. Celem organizacji seminarium było podniesienie wiedzy i doświadczenia młodzieży na temat prawidłowego żywienia, zasad komponowania diety i samodzielnego sporządzania dań.

W auli szkoły odbyły się wykłady na temat zdrowej żywności i prawidłowych nawyków żywieniowych. Do przedstawienia zagadnień zaproszono przedstawicieli Opolskiego Oddziału KRUS oraz OSM w Głubczycach. Równocześnie w pracowni gastronomicznej odbyły się konkursy w dwóch kategoriach: pt. „Potrawy z mięsa” i „Ryby są ok.”.

Uczniowie klas o profilu technik żywienia i usług gastronomicznych wykonywali z powierzonych surowców różnorodne potrawy, które następnie prezentowali komisji konkursowej.

Zwycięzcami konkursu „Potrawy z mięsa” zostały: Dominika Kozłowska i Patrycja Herbut z kl. III G, II miejsce zajęły Ilona Raczyńska i Małgorzata Zimorska z kl. II G, a III miejsce przypadło Sarze Dryndzie i Natalii Bawełek z III G. Natomiast w konkursie „Ryby są ok.” zwyciężyły Monika Bażowska i Joanna Dziki z II G, II miejsce zajęły Aleksandra Fuks i Sabina Bieniaszewska z III G, III miejsce przypadło Katarzynie Łyżnik i Mikołajowi Beresteckiemu.

Dyrektor OT ARR w Opolu Agnieszka Zagola wręczyła laureatom nagrody – sprzęt AGD. Dyrektor naszej szkoły Bogusław Chochowski podsumowując spotkanie podkreślił, że taka forma zajęć dla młodzieży, jest doskonałą okazją do zapoznania się ze sposobem przyrządzania potraw tradycyjnych i nowoczesnych.

Opiekunami i organizatorami konkursów były Elżbieta Juszczak, Ewa Wysocka, Iwona Antosz.

Elżbieta Juszczak

Źródło: Materiał nadesłany na kontakt@twojeglubczyce.pl